nedelja , 7 juna 2020

Đon Markađoni

Rođen je u Orošu na severu Albanije, 1888. godine. Njegov otac, Marka Đoni, je bio na čelu plemena koje se pobunilo protiv albanske države. 1921. je učestvovao u proglašenju republike Mirdite na severu Albanije i bio je kratko njen predsednik.

Kada je država odlučila da uguši pobunu, Markađoni je pobegao u Jugoslaviju koja mu je pružila utočište. Otac mu umire 1925. i on se tada vraća u Albaniju i preuzima ulogu vođe klana pokojnog oca. Nosio je titula ,,Kapidana“.

 

 

Država mu je dodelila zadatak da umiri regiju Mirdite tako što će intervenisati u sukobima plemena i suzbiti krvnu osvetu. Đon je stekao veliku reputaciju kao vođa i postajao je sve popularniji u Albaniji. U periodu od 1926-1928. uspeo je da spreči preko 260 pokušaja krvne osvete u Mirditi.

Predsedniku republike Zogu je predlagao ekonomske reforme na severu, a kao prvi korak je predložio izuzimanje od poreza za oblast Mirdite. Kada je Zogu postao kralj Albanije, Đon je sa predstavnicima plemena otišao da se sastane sa novim vladarem i ujedno postao prvi narodni vođa kojem je to bilo dozvoljeno.

Tada je dobio i čin u albanskoj vojsci, odmah je proizveden u pukovnika. 1930. je putovao u Rim da se sastane sa papom i predstavnicima italijanske vlade.

Za vreme Drugog svetskog rata je ostao u oblasti Mirdite. Jovan Đonović, član vlade kraljevine Jugoslavije u Londonu mu je pisao 1943. o tome da treba da dođe u vezu sa generalom D. Mihailovićem i da zajedno vode borbu protiv zavojevača.

1944. je nakon borbi sa albanskim partizanima napustio zemlju i otišao u Italiju. Zajedno sa piscem Ernestom Kolićijem je osnovao organizaciju ,,Nezavisni nacionalni blok“, juna 1946. u Rimu.

Preminuo je aprila 1966.

 

 

Đon Markađoni sa svojom stražom u Albaniji.

Izvor: https://gjonmarkagjoni.com/kapidan-gjon-marka-gjoni/

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *