nedelja , jun 16 2019

Lešinar i devojčica

Čuvena fotografija Kevina Kartera, nastala u Sudanu, marta 1993.

 

lešinar i dev

Karter je bio na putovanju u Sudanu 1993. te je primetio ovaj prizor. Sačekao je oko 20 minuta da se lešinar približi devojčici i sa daljine od 10 metara napravio fotografiju. Prema njegovoj izjavi nakon toga je oterao lešinara. Nakon što je fotografija prodata Nju Jork Tajmsu, koji je objavio, stigla je gomila pisama sa pitanjem ,,Da li je dete preživelo?

Nakon objave, na Karterovu adresu su stigle mnoge javne kritike zašto je fotografisao ovaj prizor umesto da je pomogao detetu, dao mu vodu i hranu? Karter se branio time da mu je preporučeno da ne dolazi u kontakt sa lokalnim stanovništvom zbog širenja zaraze.

Aprila 1994. Karter dobija Pulicerovu nagradu zbog ove fotografije a u julu iste godine je izvršio samoubistvo jer je zbog čestih kritika pao u depresiju. Pre čina je ostavio poruku u kojoj je napisao:

Jako, jako mi je žao. Životna patnja prevazilazi užitak do te tačke da užitak uopšte ne postoji. Depresivan sam… Proganjaju me bleda sećanja ubistava i leševa, besa i boli, gladi i ranjene dece.

Dete sa fotografije je identifikovano i ispostavilo se da se ustvari radi o dečaku imena Kong Njong, koji je preminuo 2008. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *