субота , 6 јуна 2020

Окултистичка друштва у Немачкој (1)

Друштво Туле

У корену идеологије национал-социјалзима налазио се мит. Мит о првенству германске расе и њене надмоћи. Поред тога, постојала су удружења личности која су отишла корак даље. Тај мит о германској надмоћи су преувеличавали и давали му легендарну основу. Подршка таквим људима је долазила и са самог врха Трећег рајха и нацистичке партије. Један од оних који се занимао за окултизам и мистицизам био је и Хајнрих Химлер.

Друштво Туле, окултистичко и мистичко удружење, основано је у Михнену 1918. године. Оно је било огранак тајног друштва Germanorden и реда Тевтонских витезова.  Оснивач је био Рудолф фон Себотендорф, немачки окултиста. Симбол удружење ја била заобљена свастика, која се налазила унутар круга. Сматра се да је каснија национал-социјалистичка партија преузела симбол свастике од овог друштва.

Назив друштва потиче од митске земље Туле, у којој су живели Хиперборејци, надљуди из грчке митологије. Грчко-римски географи су ову земљи сместили на север Европе те су из тог разлога чланови друштва Туле веровали да је ова митска земља уствари Гренланд или Исланд, а да је народ који је преживео уствари германски народ. Туле је по њима била престоница земље Хипербореје, чији становници су ратовали са другим цивилизацијама и у тој борби су победили. Ипак, након тога су сами били подвргнути деградацији, те су морали да напусте земљу Хипербореју. Даље предање тврди да су ови људи мигрирали на запад (западни део Индије) па преко пустиње Гоби и Тибета су дошли у митски град Азгард (престоница богова у нордијској митологији). Од њих су настали први људи: прото Индо-европљани. Они су постали господари људи јер су прва појава људског бића на Земљи, и њихов симбол је свастика, која представља централну моћ неба, односно сунце. Такође су веровали да су сви потомци Хиперборејаца повезани крвљу и припадају истој генетској групи људи. Остатак људи је сматран нижом расом и изобличеним обликом човека.

Оригиналан постер са грбом друштва и његова савремена обрада. Година оснивања је 1919. док је према другим изворима друштво основао 1918.

 

Ову митску причу су чланови друштва поистоветили са тевтонским племенима, која су дошла и поразила римске легије. Тевтонци и Германи су наследници Хиперборејаца, односно надљуди из прошлости. Платонова Атлантида им је послужила као још један извор за њихову митску причу, јер су њено потапање користили да подстакну легенду о аријевској раси која је преживела катаклизму и претворила се у деградирани облик чији једини траг надљудске прошлости је генетско порекло.

Друштво је бројало око 1,500 чланова у целој Баварској. Активности чланова су почеле већ 1918. године када су на улицама Михнена нападали Јевреје и комунисте. Током револуције у Баварској 1919. припадници друштва су покушали да провале у владу Баварске и изврше државни удар. Комунистичка влада је након тога провалила у седиште друштва и ухапсила седам чланова који су касније стрељани. Међу њима је био највећи број аристократа, укључујићи Валтера Наухауса, бароницу Хејлу фон Вестарп и принца Густафа од Турна и Таксиса.

 

Мото друшта, савремена израда. Цитат ,,Blut und Erde„значи ,,Крв и земља„.

1918. године је друштво откупило локални часопис Münchener Beobachter и штампало га под другим именом као своје гласило. Овај часопис ће касније постати Völkischer Beobachter, централни часопис национал-социјалистичке партије.

Организација је почела да слаби већ 1919. а већи број чланова је приступио Немачкој радничкој партији, касније национал-социјалистичкој партији. Међу члановима друштва су били Дитрих Екарт, Хајнрих Химлер, Херман Геринг, Алфред Розенберг и Рудолф Хес. Њихова улога није тачно разјашњена, али се сматра да су више били само посматрачи делатности друштва и да им је оно пружало уточиште током револуције у Баварској 1919.

Оснивач друштва, фон Себотендорф, је напустио удружење 1919. године  али није приступио будућој национал-социјалистичкој партији. Активности су полако опадале и друштво се распало пре 1930. Себотендорф је покушао да га обнови 1933. али безуспешно.

 

 

Биста Рудолфа фон Себотендорфа, оснивача друштва Туле.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *