subota , 6 juna 2020

Strahinja Janjić

Predratni oficir kraljevske vojske, u aktivnoj službi od 1923. do 1938. Iz vojske je otpušten pod sumnjivim okolnostima i optužbama da je sklon alkoholizmu i nedoličnom ponašanju. Zvanično je penzionisan 1938. u činu poručnika. Član vlade Dragiše Cvetkovića i tada stupa u kontakt sa nemačkom obaveštajnom službom. U Aprilskom ratu je mobilisan kao rezervni kapetan. Odmah nakon okupacije je pristupio dobrovoljačkim odredima Dimitrija Ljotića.

 

Na jesen 1941. postaje predsednik kragujevačke opštine i upravo u tom periodu dolazi do streljanja građana od strane nemačkog okupatora. Krajem godine je uhapšen i interniran na logor Banjica, po njegovim rečima zbog neslaganja drugih srspkih kolaboratora sa njegovom politikom, pre svega Milana Nedića. Pušten je na intervenciju Nemaca i postavljen za upravnika optšine Leskovac. Pri vladi ,,Narodnog spasa“ je imao svoj specijalni odred ali je 1942. otpušten a njegov odred je rasformiran. Potom je stupio u službu nemačkog Gestapoa i napravio 1. beogradski specijalni borbeni odred koji je nosio naziv ,,Srpski Gestapo“. Cilj je bila borba protiv komunista ali i ostalih protivnika nemačkog režima u okupiranoj Srbiji.

 

Pripadnici ovog odreda su bili pretežno članovi ZBOR-a, pripadnici SDS ili drugi Nemcima lojalni ljudi u Srbiji. Broj članova koji su prošli regrutaciju odreda iznosi oko 1900 ljudi. Oni su u početku nosili nemačke uniforme i naoružanje da se ne bi lako prepoznali među vojnicima. Međutim, zbog čestih ispada odlučeno je da se izvrši reforma odreda, te je naređeno da se pređa u civilna odela i tako pokuša infiltracija u redove komunista. Postojali su i posebni članovi nazivani provokatori koji su trebali da privuku članove KPJ i potom ih likvidiraju. Milan Nedić je ovu organizaciju nazivao bandom i smatrao da ruši ugled Srba i Nemačke vojske istovremeno. U suštini se radilo o konkurenciji jer je ovaj specijalni odred bio pod direktnom nadležnošću nemačkog Gestapoa. Pripadnicima odreda je u Srbiji držana obuka iz vojne službe, diverzantskih aktivnosti poput postavljanja eksploziva, a takođe su imali i časove nacional-socijalizma. Strahinja Janjić je poslat 1943. na obuku u Nemačku a komandu je preuzeo njegov zamenik Svetozar Nećak.

Pred kraj rata Janjić je uspeo da se domogne angloameričke zone i pobegne u Kanadu 1946. godine. Tamo je promenio ime u Den Savić. Umro je 1964. godine u Hamiltonu. U Jugoslaviji je u odsustvu osuđen i proglašen ratim zločincem. Veći broj članova organizacije je takođe emigrirao u SAD i Kanadu. Sumnja se da ih je određen broj vrbovala CIA za svoje potrebe kao dokazane antikomuniste.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *