četvrtak , april 25 2019

Građanski rat u Ruandi 1990-1994.

Pozadina rata je bio sukob dva plemena Tutsi i Hutu, sa tim što je prvo pleme davalo vladare Ruande u 19. veku i imalo simpatije kolonizatora Nemaca i Belgijanaca.
1959. se pleme Hutu pobunilo i uspostavilo novu vlast koja je imala podršku Belgije, dok su pripadnici plemena Tutsu emigrirali u susednu Ugandu.

Vlast nije dozvoljavala povratak Tutsu plemena u zemlju čiji pripadnici su počeli da se organizuju u Patriotski front Ruande- RPF. 1990. počela je ofanziva Tutsua iz Ugande ali prvi napadi nisu imali velike uspehe i poginuo je vođa Patriotskog fronta, Fred Rvigjema. Vojska Ruande je imala podršku francuskih trupa.

Novi vođa Patriotskog fronta, Paul Kagame je reorganizovao odrede i prešao na gerilski način ratovanja. Ovaj sukob je doveo do zločina oružanih snaga Ruande nad onim pripadnicima Tutsua koji su živeli u zemlji. Mirovni pregovori su propali i zločini nad Tutsu plemenom su nastavljeni te je Kagame započeo novu ofanzivu te je uspeo da okruži prestonicu, Kigali, ali je nije zauzeo već je nastavio pregovore o miru.

U avgustu 1993. je u Tanzaniji potpisan mirovni sporazum u mestu Aruša i UN je poslao svoju misiju u Ruandu, UNAMIR (United nations assistance mission in Rwanda).

Sporazumom je predviđena provizionalna vlada do održavanja parlamentarnih i demokratskih izbora, ali je predsednik Habjarimana imao veliku opoziciju među Hutima koji su želeli konačan obračun sa Tutsu plemenom.

Patriotski front je držao određenu teritoriju na severu zemlje, a kada su do lidera pokreta Kagame stigle vesti o novim zločinima nad civilima on je odlučio da pokrene novu ofanzivu i odbaci sporazum iz Aruše.

Sukobi su delimično prestali sve do aprila 1994. kada je oboren avion sa predsednikom Ruande Habjarimanom za šta su ekstremisti optužili pleme Tutsu. Sledeći dan su počela masovna ubistva pripadnika ovog plemena od strane Hutu naoružanih odreda i vojske Ruande. Kagame je upozorio vlast u Kigaliju i UN da će nastaviti rat ako zločini ne prestanu. Borbe su nastavljene 8. aprila kada je došlo do sukoba u prestonici Kigale. Patriotski front je zauzeo celokupnu granicu sa Tanzanijom i počeo je da odnosi pobedu za pobedom nad oružanim snagama Ruande. Zvanična vojska je bila demoralizovana jer je država ostala bez novca te se vojska raspadala i odredi su postali skloni alkoholizmu, silovanjima i pljačkanju.

UN je pokušavao da primora obe strane na primirje ali bezuspešno te i vođa Patriotskog fronta Kagame nije želeo da potpiše primirje sve dok u potpunosti ne porazi oružane snage Ruande. 4. jula 1994. su odredi Patriotskog fronta odneli konačnu pobedu zauzevši celokupnu prestonicu Kigale a do kraja jula su držali skoro celu teritoriju Ruande. Kagame je formirao novu vlada a za predsednika države je postavljen pripadnih Hutu plemena, Paster Bizimungu. Ovim je okončan i genocid u Ruandu u kojem su pripadnici oružanih snaga Ruande sačinjeni većinom od plemena Hutu pobili oko 500.000 do 1.000.000 pripadnika Tutsu plemena i ostale opozicije. U zločinima je učestvovala redovna vojska Ruande, policija, žandarmerija i paravojne formacije Hutu plemena.

 

Fotografije:

 

rwanda 20

Francuski vojnik drži stražu dok pripadnici paravojnih formacija vrše pretres izbegličke kolone.
Izvor: The New Times

 

rwanda 5

Kolona izbeglica.

 

 

rwanda 6

Izbeglički kamp plemena Tutsu.

 

rwanda 8

Francuski vojnik u konvoju okružen civilima. Francuska vojska je pružala podršku Oružanim snagama Ruande.

 

congo-refugees

Izbeglice napuštaju ratno područje.

 

IMG0009.jpg

Kanadski general Romeo Deler, komandant UNAMIR misije u Ruandi.

 

rwanda rwigiyema

Fred Rvigjema, komandant Patriotskog fronta Ruande, poginuo tokom ofanzive 1990.

 

rwanda kagame

Paul Kagame, vođa PFR od 1990-1994; nakon toga premijer vlade i ministar odbrane a danas predsednik Ruande. Na fotografiji sa američkim državnim sekretarom odbrane, Vilijamom Perijem tokom 1994.

 

DF-SC-83-02204

Žuvenal Habjarimana, predsednik Ruande koji je poginuo u avionskoj nesreći aprila 1994.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *