sreda , 29 januara 2020

Zastava Španije

Više ću obratiti pažnju na grb Španije, s obzirom da zastava sadrži dve boje, žutu i crvenu.

Grb se sastoji iz štita pored kojeg stoje dva stuba a iznad štita je kruna.

Stubovi predstavljaju gibraltarski moreuz i Herkulove stubove što je antički naziv za moreuz, a ispod njih se nalaze morski talasi. Na stubovima je ispisan moto PLVS ULTRA što znači „još dalje“ i potiče iz perioda moreplovstva i otkrivanja novih teritorija. Gibraltar je trenutno teritorija Velike Britanije i Španije ne priznaje Gibraltar kao deo VB.

Na vrhu stubova se nalaze dve različite krune, jedna kraljevska i jedna carska.

Sam štit sadrži šest grbova i četiri simbolizuju istorijske pokrajine od kojih je nastala današnja Španija.

Prvi grb ima predstavu dvorca što predstavlja kraljevinu Kastilju, koja je bila temelje ujedinjenja Španija. Kastilja na španskom znači zamak ili dvorac.

Pored zamka je grb koji sadžri lava što predstavlja kraljevinu Leon, leon je dakle na španskom lav.

Treći grb, prvi dole levo, predstavlja kraljevinu Aragon i sadrži pruge žute i crvene boje. Ove boje se koriste i na zastavi oblasti Katalonija.

Četvrti grb predstavlja kraljevinu Navaru. Crveni štit na kojem se nalaze zlatni lanci koji formiraju više oblika: Krst, krst sv. Andreja ili ukršteni krst i okružuju unutrašnjost štita.

Na dnu se nalazi manji grb kraljevine Granade, predstavljen u plodu biljke nar, sa dva lista i stabiljkom.

U sredini se nalaze se žuti krinovi na plavom štitu okruženom crvenim poljem, što je grb kraljevske porodice Burbona, koja je francuskog porekla i vlada Španijom od 18. veka.

Na vrhu štita kao i na vrhu desnog stuba nalazi se kruna svetog Rimskog carstva cara Karla V, vladara Habzburške monarhije koji je nosio i titulu kralja od Španije kao Karlo I. Na vrhu levog stuba se nalazi španska kraljevska kruna.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *