nedelja , 7 juna 2020

Andres Eskobar

Kolumbijski fudbaler, rođen 13. marta 1967. U karijeri je nastupao za Atletiko Nacional i švajcarski Jang Bojs. Njegov otac je vodio organizaciju za traženje mladih fudbalskih talenata dok je njegov rođeni brat Santjago takođe bio fudbaler.

 

Igrao je na poziciji odbrambenog fudbalera i nosio je uvek broj 2. Nadimak mu je bio „El Caballero del Fútbol„- Fudbalski kavaljer. Prvi nastup za reprezentaciju Kolumbije upisao je 1988. u pobedi nad Kanadom od 3:0. Učestvovao je na prvenstvu Južne Amerike 1989. i na Svetskom prvenstvu 1990. kada je Kolumbija ispala od Kameruna u eliminacionoj fazi takmičenja. Takođe je bio deo tima i na prvenstvu Južne Amerike 1991.

 

 

Nije zabeležio nijedan nastup u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 1994. ali je pozvan na predstojeći mundijal. Njegova reprezentacija je igrala u grupi sa Rumunijom, SAD i Švajcarskom. Prvi meč su izgubili od Rumunije 1:3, zatim su poraženi od SAD 1:2 a Eskobar je postigao auto-gol u 35. minutu meču pri rezultatu 0:1. Treći meč u grupi je Kolumbija pobedila Švajcarsku sa 2:0 ali su ispali kao četvrti u grupi gde su tri tima išla dalje.

Nakon prvenstva, Andres odlazi u rodni Medeljin gde sa dva prijatelja jedno veče odlazi u lokalni pab. 2. jula oko tri ujutro se našao sam na parkingu, i dok je sedeo u svom automobilu prišla su mu trojica mladića koja su bila naoružana. Nakon kratke svađe, ispalila su u njega 6 metaka i pobegla. Eskobar je iskrvario na smrt. Napadači su navodno prilikom svakog pucnja vikali „Gol“.  Nakon par sati je uhapšen Umberto Kastro Munjoz, koji je radio za narko kartel i priznao je da je on ubio Eskobara, navodno zbog toga što je njegov šef izgubio ogroman novac kladeći se na meč između Kolumbije i SAD.

Na njegovu sahranu je došlo preko 120,000 ljudi, danas je izuzetno cenjen od strane navijača Kolumbije. Njegova porodica je nakon njegove smrti osnovala fondaciju „Andres Eskobar“ koja pomaže hendikepiranoj deci da igraju fudbal.

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *