nedelja , 7 juna 2020

Zastava Albanije

Crveno polja se dvoglavim crnim orlom u sredini. Crvena boja je predstava hrabrosti, snage i odlučnosti, dok je orao simbol nezavisne albanske države.

Orao je simbolika preuzeta od Vizantijskog carstva (dinastije Paleologa), jer su još u Srednjem veku mnoge plemićke porodice na teritoriji današnje Albanije koristile dvoglavog orla na grbu. On se nalazio i na grbu porodice Kastrioti, kojoj je pripadao i albanski nacionalni heroj Skenderbeg.

Kroz čitav period XX veka se dvoglavi orao nalazi na grbu Albanije, sa tim što su menjani detalji u zavisnosti od državnog uređenja. Za vreme kraljevine (1928-1939) iznad orla je dodan Skenderbegov šlem (pozlaćeni šlem sa glavom koze na vrhu), dok je za vreme protektorata Italije (1939-1943) orao bio okružen sa dve sekire umotane u snop pruća, a nalazio se u štitu dok je iznad njega bio Skenderbegov šlem. Za vreme socijalizma u Albaniji, na zastavi se iznad orla nalazila žuta zvezda petokraka, a u kratkom periodu u gornjem levom uglu su se nalazili srp i čekić.

 

Zastava Albanije 1992-

 

Zastava kraljevine Albanije 1928-1939.

 

Zastava narodne socijalističke republike Albanije (1946-1992)

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *