nedelja , 7 juna 2020

FUDBALSKA REPREZENTACIJA KOSTARIKE 1990: KAKO JE DEČAČIĆ POSTAO MOMČE, A PELIKAN ZAMAHAO KRILIMA

Verujete li u čuda? U slučajnosti?

U ovo drugo, bar kad je sport u pitanju, posebno napopularniji element te društvene sfere- fudbal, ne bi trebalo. Iz više razloga!

Đenovljanin Kolumbo je iz Evrope svojevremeno krenuo preko okeana u potrazi za bogatim obalama tada nepoznatog sveta.

Krajem prošlog veka fudbaleri s “bogate obale“ – Kostarike, uputili su se u suprotnom smeru u odnosu na Kolona, kako Kolumba zovu u hispano- svetu, a jedna od destinacija njihove takmičarske posete tokom FIFA Svetskog kupa 1990. godine , na “ovim“ prostorima poznatijem pod imenom Svetsko prvenstvo, bio je baš rodni grad čuvenog moreplovca-Đenova, najveća luka u Italiji.

Izgleda da su i tamo, U Centralnoj Americi, čuli za onu narodnu “govori srpski da te ceo svet razume“, pa su , do tada igrači koji su na terenu govorili“ nemuštim jezikom i nisu uspevali da se plasiraju na Mundijal ,  shvatili zašto bi trebalo da ih predvodi Srbin. Dileme nije bilo, posle uspeha na klupi Meksika na planetarnom kupu (prvenstvu) 4 godine ranije- logičan izbor bio je Bora Milutinović.

Po završetku žreba za finalni turnir slivala se znoj s čela svima u zemlji koja nema vojsku, jer je nacionalni tim ove veoma uređne države svrstan u grupu sa Škotskom, Brazilom i Švedskom.

Prvu utakmicu u istoriji na najvećoj fudbalskoj smotri Kostarikanci su igrali protiv selekcije Škotske. Kakva čast je bila igrati premijerni meč u istoriji svoje državne selekcije na Mundijalu protiv Suknjica koje su se njihale u premijernoj međunarodnoj utakmici reprezentacija u istoriji fudbala, 1872. protiv Engleske (0:0).

Izabranici našeg stručnjaka su smatrani apsolutnim autsajderima u to vreme- Brajan Ruiz i Kejlor Navas su se spuštali niz tobogan u nekom parkiću, pod budnim okom svojih roditelja, tako da su fudbaleri u crveno-beloj opremi mogli da se uzdaju jedino u faktor iznenađenja, pošto je njihova družina smatrana grupom s fudbalske periferije.

Bilo je tako sve do 46. minuta utakmice, a tada je mašina upravljana Milutinovićević trenerskim umećem proštepala kiltove više nego što je bilo potrebno- pa su niti popustile.

Ektor Marćena je krenuo prema golu Džimija Lejtona, došavši do kaznenog prostora škotske odigrao je pas prema Klaudiju Hari, a ovaj je u stilu Klinta Istvuda napunio svoj “magnum“, opalio je, doduše blagi , majstorski hitac petom u na 6-7 metara od gola, tamo se u pravom trenutku našao Huan Kajaso, poznatiji kao Dečačić, i u trenu ispunio svoje dečačke snove, poslavši loptu preko istrčalog čuvara mreže Suknjica za 1:0 i ulazak u istoriju.

Zahvaljujući ovom pogotku napadača iz Limona (Limuna), Škotima je nastavak meča bio toliko kiseo da nisu uspeli ništa da učine, pa su Kostarikanci mogli srećno da pakuju kofere i otputuju u Torino na susret protiv Karioka.

 

Na zastavi Brazila piše “Red i napredak“, a da sve učini vanrednim i nazadnim po osvajača Kupa Amerike godinu dana pre ovog Svetskog kupa, kuglice u bubnju prilikom određivanja sastava grupa su stavile na teret predstavniku KONKAKAF zone.

Kostarikanci jesu brzo naučili da sviraju fudbalske gajde, pa su trijumfovali nad Škotlanđanima, međutim, samba je nešto drugo, još kad u postavi imate igrača s nemačkim nadimkom- onda stvari stoje drugačije. Brazil je imao baš to, tako da je Luiš Antonio da Košta, poznatiji kao Miler, iz srca šesnasterca uputio udarac iz složene pozicije poluvolejem, a lopta je prevarila golmana Luisa Koneha, brkajlija na gol-liniji Kostarike “obrijan na suvo“, Selesao je “opljačkao“ Zlatnu obalu, pa je Kostarika u završnoj utakmici grupne faze tražila prolaz u eliminacioni deo takmičenja preko bivših vicešampiona sveta- Šveđana.

 

Sudija Zoran Petrović iz tadašnje Jugoslavije izveo je 22. igrača na zeleni tepih stadiona Luiđi Feraris u Đenovi, s tim da je jednom od rivala posle 90 minuta moglo sve da ozeleni, a onom drugom uvene.

Selekciji Tri krune tražila je bar jednu  šansu  krunisanu golom da bi videla drugi krug takmičenja, dok je centralnoamerička reprezentacija jurila zlatni bod.

Džoni Ekstrem je posle projektila Švarca iz slobodnog udarca i odbitka Koneha posle nešto više od  pola časa igre ekstremno uvećao šanse žuto-plavima za plasman među 16 najboljih, a Los Tikosima stavio do znanja ko predstavlja kralja, a ko je prosjak na planeti-fudbal 1990. godine.

Šveđani su rezultatski vladali na ovom meču, činilo se da će kostarikanska bajka imati samo jednu stranicu, potom se pretvoriti samo u kratkotrajno lepo sećanje na učešće u karavanu svetskih zvezda, a onda se dogodila neočekivana eksplozija.

Petnaest minuta pre kraja utakmice, posle prekida  u visini kaznenih 16 lopta u je upućena na 8 metara od Ravelijeve mreže, najviši u skoku bio je kapiten Kostarike Roher Flores, sjajno “nabo“ loptu, poslavši je u suprotan ugao,  ona je jednog od junaka Svetskog kupa 4 godine kasnije zatekla na pogrešnoj nozi i kruna  je bila okrnjena. Četvrt časa je delilo Milutinovićeve pulene od iznenađujućeg plasmana.

Skandinavci su krenuli na sve ili ništa, na kraju su dobili ovo drugo.

Raveli je degažirao loptu na polovinu protivnika, vraćena je nazad u deo terena koji je pripadao predstavniku Evrope, a iza nje neometan ostao “rezervista“’ Ernan Medford. Pelikan tamne puti je s centra igrališta poleteo prema golu Švedske, nadomak 16 metara je krenuo malo udesno, a potom je na delu pokazao zašto selekciju čiji je dres nosio nazivaju Smrt. Tomas Raveli mu je krenuo u susret, ali bezuspešno, jer je napadač, koji je ubrzo posle ovog takmičenja prešao u zagrebački Dinamo, kao klizaljkom zasekao travu i oštrim efeom po zemlji loptu poslao na pravo mesto.

Crna smrt (kuga) je u 14. veku došla preko đenovljanskog trgovačkog grada na Stari kontinent, a 6 vekova kasnije je crnac  Medford baš kroz Đenovu doveo  Smrt  na “crtu“ reprezentima države koja je par meseci pre toga dobila novo ime- Češkoslovačka.

Čitanje tog dela priče ostaje istoriji. Dečačić je postao čovek, a Pelikan srećno zamahao krilima.  Večni dijamanti s Bogate obale….

Dragan Stojić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *