utorak , 14 jula 2020

Zastava Venecuele

Današnja verzija je usvojena 2006. ali poreklo vodi još iz perioda borbe protiv kolonijalizma Latinske Amerike. Boje na zastavi su boje zastave federacije Gran Kolumbija koje su pored Venecuele činile Ekvador i Kolumbija od 1819. do 1830. Francisko de Miranda, revolucionar i vojskovođa, istakao je ovu zastavu prvi put 1806. tokom svoje neuspešne kampanje za oslobođenje Venecuele. Kako je naveo u svojim memoarima, motiv za boje na zastavi mu je dao Johan Volfgang fon Gete kada mu je ispričao teoriju primarnih boja:

 

“ Nije da je svet načinjen od žute, plave i crvene boje; već je na ovaj način, kao beskonačnu kombinaciju, mi ljudi vidimo… Država počinje sa imenom i zastavom, a tek onda postaje njima, isto kao što čovek ispunjava svoju sudbinu“. 

 

Kao drugi motiv, Miranda u svojim memoarima navodi zastavu Burgerove garde u Hamburgu (Bürgerwache), koju je uočio tokom boravka u nemačkim zemljama.

Na današnjoj zastavi Venecuele boje predstavljaju:

  • žuta: bogatstvo zemlje i države, zlato, suverenitet, pravdu, harmoniju i sunce kao izvor života
  • plava: Karipsko more i obale Venecuele
  • crvena: prolivenu krv u borbi protiv Španije za sticanje nezavisnosti.

U plavom polju se nalazi osam petokrakih zvezda od čega sedam predstavlja sedam provincija koje su 1830. istupile iz federacije Gran Kolumbija, a to su: Karakas, Kumana, Barselona, Barinas, Margarita, Merida i Truhiljo. Osma zvezda je adaptirana na zastavu tokom kampanje u Gvajani, kada je ova regija postala deo Venecuele. Nju je na zastavu dodao Simon Bolivar, kada je uspeo da proširi teritoriju Venecuele 1817. Kasnije je korišćena samo verzija sa sedam zvezda. Osmu je na zastavu povratio Ugo Čavez 2006. godine pozivajući se na dekret Bolivara iz 1817. Danas ona predstavlja provinciju Eskviba, koja se nalazi u državi Gvajani, a na koju Venecuela polaže pravo.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *